FIT morelowe batony w czekoladowo-miodowej polewie

Mój poprzedni wpis dotyczący FIT batona cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem z Waszej strony, za co bardzo dziękuję. Batony z suszonych owoców to najbardziej zdrowy deser z możliwych. Suszone owoce zawierają dużo witamin, doskonale wpływają na perystaltykę jelit. Są pożywne i smaczne. Mogą z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie. Zachęcam Was do skorzystania z przepisu, ale także do zastępowania słodyczy niezdrowych /sklepowych/ na rzecz tych przygotowywanych w domu własnoręcznie. Wiemy wtedy, że są zrobione ze zdrowych składników, bez dodatku cukru rafinowanego i innych konserwantów i polepszaczy.


*bez dodatku cukru
*potrawa wegetariańska



Składniki:


Na baton:
200 g suszonej moreli
200 g suszonej żurawiny
1 szklanka płatków owsianych
1 torebka ryżu basmati (100 g)
sok z 1 pomarańczy
1 płaska łyżeczka imbiru
szczypta soli
6 łyżek wody


Na polewę:
4 łyżki mleka
1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
2 duże łyżki miodu


Sposób przygotowania:


Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie), a następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Morele wraz z wodą blendujemy tak by powstała jednolita masa. Do sporej miski przekładamy zblendowane morele, ryż, płatki owsiane, żurawinę i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, imbir i sok z pomarańczy i ponownie mieszamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego naszą masę i formujemy prostokąt o wysokości ok. 1-1,5 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C (góra - dół - termoobieg) i pieczemy naszą masę przez 10 minut. Gdy wystygnie polewamy ją polewą.
Przygotowanie polewy: 
Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy masło i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy miód i ponownie mieszamy. Polewę studzimy od czasu do czasu mieszając.
Naszą upieczoną masę polewamy najpierw z jednej strony i wkładamy deser do zamrażarki na ok. 20 minut (do momentu aż polewa zastygnie). Następnie odwracamy masę do góry nogami i smarujemy polewą po drugiej stronie i ponownie wstawiamy do zamrażarki na 20 minut. Baton przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)






Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...