Kapusta włoska i kasza jaglana to zdecydowanie porządna dawka zdrowia. Krzem zawarty w kaszy jaglanej poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci. Neutralno-ocieplająca natura kaszy usuwa z organizmu nadmiar śluzu, co jest ważne szczególnie o tej porze roku (śluz jest przyczyną częstych infekcji dróg oddechowych).
O fantastycznych właściwościach kapusty możecie przeczytać tutaj.
Polecam Wam to danie nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych :) Duet kaszy jaglanej z pieczarkami jest wyśmienity, a dodatek kapusty włoskiej powoduje, że danie jest bardziej intrygujące.
O fantastycznych właściwościach kapusty możecie przeczytać tutaj.
Polecam Wam to danie nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych :) Duet kaszy jaglanej z pieczarkami jest wyśmienity, a dodatek kapusty włoskiej powoduje, że danie jest bardziej intrygujące.
*bez dodatku cukru
*danie wegetarianskie
*danie wegetarianskie
Składniki /porcja na 4 osoby/:
1 mała kapusta włoska
2 torebki kaszy jaglanej /2 x 100 g/
500 g pieczarek
1 duża cebula
pół kostki masła
3/4 szklanki śmietany 18%
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście, myjemy ją i kroimy na 4 ćwiartki. Gotujemy ją na parze ok 5-8 minut (tak by po nakłuciu widelcem była miękka ale się nie rozpadała). Jeśli nie posiadasz garnka do gotowania na parze, możesz ją ugotować w osolonej wodzie (sprawdzaj, by się nie rozgotowała). Gdy kapusta będzie ugotowana wyjmujemy ją na talerz i odkładamy na bok.
Kaszę jaglaną wyjmujemy z woreczków i płuczemy w zimnej wodzie trzykrotnie. Następnie w garnku zalewamy ją wrzącą wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu 20 minut (nie mieszamy, ale kontrolujemy, by starczyło wody do ugotowania; jeśli będzie jej za mało dolewamy wrzątku). Po ugotowaniu przelewamy kaszę zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy w misce na bok.
Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na pół duże sztuki, a małe pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy na piórka. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z pieczarkami, solimy i pieprzymy. Dusimy je około 5 minut na sporym ogniu. Gdy będą średnio przyrumienione przekładamy je do miski z kaszą jaglaną wraz z całym sosem i mieszamy. Dodajemy tymianek, imbir oraz sól i pieprz do smaku (potrawa powinna być dobrze doprawiona) i mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Ćwiartki kapusty kroimy jeszcze na pół lub dwie części (w zależności od wielkości kapusty) i układamy w formie wkoło. Solimy i pieprzymy kapustę, a następnie w pozostałe miejsca obok kapusty nakładamy farsz jaglano-pieczarkowy wraz z sosem. Polewamy po wierzchu wszystko śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st. C (góra-dół-termoobieg) na 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)