Kapusta kwaszona jest zdrowa sama w sobie. A gdy dodamy do niej marchew, cebulę i oliwę z oliwek, dawka witamin sięga zenitu. Polecam tę surówkę każdemu, zawsze i o każdej porze :)
A tak na serio, jest bardzo zdrowa i jedźcie ją bardzo często. Stanowi wspaniały dodatek do obiadu czy kolacji.
*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska
Składniki:
0,5 kg kapusty kwaszonej
1 mała cebula
2 średnie marchewki
natka pietruszki
6-8 łyżek oliwy z oliwek
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę kwaszoną kroimy nożem, by swobodnie jeść ja widelcem. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w bardzo drobna kostkę, dodajemy ją do kapusty. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dodajemy do kapusty. Dodajemy pieprz do smaku oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Kapustę należy zrobić 1-2 godziny wcześniej przed podaniem (wtedy składniki dobrze się zmaserują i cebula zmięknie). Podajemy z posiekaną drobno natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)