Ziemniaki na patelni robi się błyskawicznie. Smakują wybornie, można je doprawiać różnorodnie - zwyczajnie solą, bądź z dodatkami - np. czosnkiem albo tymiankiem, czy majerankiem. Stanowią wspaniały dodatek do dań obiadowych albo mogą być samodzielną potrawą. Ja je uwielbiam z surówką z białej kapusty :) (np. taką). Można je również podać z zsiadłym mlekiem:)
*danie wegetariańskie
*danie wegańskie
*bez dodatku cukru
Składniki:
ziemniaki w dowolnej ilości - tyle ile pomieści patelnia :)
olej rzepakowy do usmażenia (ok. 6 łyżek na dużą patelnię)
sól do smaku
dodatki: czosnek, tymianek albo majeranek lub inne ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Nie solimy. Na dość dużym ogniu smażymy warzywa często mieszając. Po upływie ok 10 minut (gdy ziemniaki będą już obsmażone i lekko zarumienione) dodajemy sól i inne przyprawy (np. tymianek) i dalej je smażymy (teraz na mniejszym ogniu i pod przykrywką). Mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy by się nie przypaliły. Gdy będą już miękkie, nakładamy na talerz.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)