Por i dynia to idealne połączenie. Wystarczy dodać odpowiednią ilość przypraw i wychodzi zupa wyśmienita w smaku, a także bardzo zdrowa. Gotuje się ją bardzo szybko, więc polecam ją Wam z całego serca. Pestki z dyni możecie również wykorzystać (szczególnie te świeże - działają wyśmienicie na pasożyty).
*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska
Składniki:
ok. 500-700 g dyni (po obraniu i wypestkowaniu)
1 duży por (część biała)
2 duże łyżki masła (weganie mogą użyć oleju rzepakowego)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pora myjemy i kroimy w pół-krążki. Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy pora. Obsmażamy go na średnim ogniu, często mieszając, tak by zmiękł i lekko się zarumienił (ok. 5-8 minut). Dynię myjemy, obieramy ze skóry, czyścimy z pestek. Kroimy ją w kostkę (wielkość nie ma większego znaczenia, u mnie kostki ok.2-3 cm) i dodajemy do podsmażonego pora. Warzywa dalej razem dusimy ok. 10 minut (dodajemy wszystkie przyprawy). Przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem (nie za dużo, tak tylko by woda przykryła dynię). Jeśli nie zmieściła Wam się cała dynia na patelni, nic nie szkodzi :). Obsmażcie ją w 2-3 partiach. W garnku gotujemy zupę ok. 10 minut, a następnie miksujemy i doprawiamy solą do smaku. Jeśli uznacie, że jest za gęsta, możecie dolać jeszcze trochę wrzącej wody. Podajemy z odrobiną surowego pora.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)