Sałatka jarzynowa to tradycja naszej kuchni. Klasyczna w smaku i wyglądzie, zawsze dobrze wygląda na polskim stole.
*dieta wegetariańska
*bez dodatku cukru
Składniki:
4 marchewki
3 pietruszki
1 seler
1 puszka konserwowego zielonego groszku lub kukurydzy (w zależności od upodobań)
2 jabłka kwaskowe
1 cebula'
5-6 ogórków kwaszonych
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu (lub więcej jeśli tak lubicie)
4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszki i seler należy obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie należy je wyjąć z wody i wystudzić. Wszystkie warzywa i jabłka kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy drobno i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony groszek (lub kukurydzę), przyprawy, oliwę (lub olej), musztardę i majonez i mieszamy. Sałatka powinna postać kilka godzin w lodówce, by składniki się zmaserowały.
Smacznego :)
Składniki:
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)