Płatki owsiane uwielbiam. Często gotuję owsiankę (w różnych postaciach), a także piekę ciasteczka na bazie płatków. Owsianka z rana daję energię na cały dzień. Dodatek sporej ilości owoców wzbogaca nasz posiłek o dodatkowe witaminy. Mogą to być tylko suszone owoce, albo surowe. Pełna dowolność. Możliwość
ułożenia ich w dowolnej kompozycji, daje dużo satysfakcji.
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska
Składniki (na 3-4 talerze):
10 łyżek płatków owsianych
4 łyżki syropu klonowego
dowolne owoce (u mnie jabłko, 2 mandarynki i suszona żurawina)
spora szczypta soli
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej zimną wodą, pomieszaj i zlej wodę. Czynność tę powtórz 3 razy, by oczyścić płatki z nieczystości. Następnie zalej zimną wodą, dodaj sól, imbir i kurkumę i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut (zamieszaj od czasu do czasu). Reguluj ilość wody w garnku, jeśli zauważysz, że jest bardzo gęsto dolej ciut wrzątku z czajnika. Gdy płatki się ugotują, zmiksuj je i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj sobie owoce. Umyj je, obierz i pokrój. Możesz użyć jakich chcesz. Do zmiksowanej owsianki dodaj teraz syropu klonowego i wymieszaj. Próbuj, czy chcesz dodać więcej syropu, czy mniej. Jednak nie przesadź z tą słodkością, bo dodane owoce także podniosę słodycz dania. Następnie do talerza nałóż owsiankę i udekoruj pięknie owocami. Jabłka można przyprószyć cynamonem.
Smacznego :)
Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)