Uwielbiam białą kapustę pod każdą postacią :), ale szczególnie sobie cenię surówki przygotowane na bazie surowej białej kapusty. Dziś na obiad wariacja z pomidorem i szczypiorkiem. Polecam Wam, gdyż smak jest wyśmienity o zdrowotny wpływ na nasz organizm nieoceniony.
Jeśli chcecie sobie przypomnieć lecznicze właściwości kapusty poczytajcie tutaj.
*dieta wegańska
*dieta wegetariańska
Składniki:
ćwiartka sporej główki kapusty białej
1 duży pomidor lub 2 mniejsze
szczypiorek
1 mała cebula
sok z połówki cytryny
pół łyżeczki bazylii
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Kapustę myjemy, szatkujemy i wrzucamy do miski. Solimy i polewamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dokładamy do kapusty. Pomidor wraz ze szczypiorem myjemy i kroimy, również wrzucamy do kapusty. Oliwę wlewamy do kubeczka, dodajemy bazylię i pieprz i mieszamy, polewamy surówkę. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solę i pieprzem. Surówka powinna postać co najmniej godzinę w lodówce zanim ją skosztujemy. Dzięki temu smaki się połączą, a kapusta zmięknie.
Smacznego :)
- Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga oraz polubienia mojej strony na FB
- "Żyj w stylu EKO", dzięki czemu zawsze będziesz na bieżąco :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)