Sos chrzanowy

Sos chrzanowy i ziemniaczki z koperkiem to połączenie idealne :) Mniam...
Nie wiem, czemu przygotowuję go tak rzadko, przecież niewiele czasu potrzeba na przygotowanie tego sosu.
Ponadto chrzan jest bardzo zdrowy. Jest naturalnym lekarstwem na katar, chore zatoki. Więc jeśli jesteście troszkę zakatarzeni, sięgnijcie po chrzan. 

*dieta wegetariańska




Składniki:

śmietana 18%
chrzan
sól i pieprz do smaku
łyżka masła

Nie podaję dokładnych ilości śmietany i chrzanu, gdyż można robić sos chrzanowy o różnej mocy. Także ilość sosu, jaką chcemy otrzymać warunkuje wartości. Ja zużyłam mniej więcej 3/4 szklanki śmietany i 4 łyżki chrzanu.

Sposób przygotowania:

Na patelni lub w rondelku należy rozpuścić masło (uważaj by się nie przypaliło) i dodać śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż śmietana będzie niemal wrząca (mieszamy). Następnie dodajemy chrzan, odrobinę soli i pieprz. Nadal mieszamy i próbujemy, czy smak nam odpowiada. Sos trzymamy jeszcze minutkę na ogniu, powinien chwilkę się pogotować.
Podajemy na zimno lub ciepło, do ziemniaków, warzyw, wędliny lub mięsa.

Smacznego :)






Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",






Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...