Doskonałe śniadanko to podstawa udanego dnia. Włoska frittata z jajek, cebuli i brokuły to wspaniały pomysł na pożywne i zdrowe rozpoczęcie dnia.
Składniki /porcja dla 2 osób/:
4 jajka
1 mała cebula
4-5 różyczek brokuła
1 łyżka śmietany
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Smacznego :)
Składniki /porcja dla 2 osób/:
4 jajka
1 mała cebula
4-5 różyczek brokuła
1 łyżka śmietany
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Jajka umyj i wbij do miski. Dodaj śmietanę i ubij wraz z imbirem, solą i pieprzem. Brokuła umyj i podziel na malutkie różyczki. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę, aż zupełnie zmięknie. Wlej jajka na patelnię, dodaj brokuły i smaż na małym ogniu, aż jajka będą na wpół ścięte. Przełóż patelnię do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż frittata będzie z wierzchu zarumieniona. Podawaj z innymi warzywami, np. z pomidorem, szczypiorkiem. Frittata prezentuje się pięknie na talerzu, zwłaszcza gdy pokroimy ją na trójkąty.
Smacznego :)
Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOprócz tego, że świetnie wygląda, także wyśmienicie smakuje. Polecam zrobić i skosztować :)
Usuń