Frittata z brokułami

Doskonałe śniadanko to podstawa udanego dnia. Włoska frittata z jajek, cebuli i brokuły to wspaniały pomysł na pożywne i zdrowe rozpoczęcie dnia.









Składniki /porcja dla 2 osób/:

4 jajka
1 mała cebula
4-5 różyczek brokuła
1 łyżka śmietany
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Jajka umyj i wbij do miski. Dodaj śmietanę i ubij wraz z imbirem, solą i pieprzem. Brokuła umyj i podziel na malutkie różyczki. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej,  podsmaż cebulkę, aż zupełnie zmięknie. Wlej jajka na patelnię, dodaj brokuły i smaż na małym ogniu, aż jajka będą na wpół ścięte. Przełóż patelnię do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż frittata będzie z wierzchu zarumieniona. Podawaj z innymi warzywami, np. z pomidorem, szczypiorkiem. Frittata prezentuje się pięknie na talerzu, zwłaszcza gdy pokroimy ją na trójkąty.

Smacznego :)



Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",



Komentarze

  1. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz tego, że świetnie wygląda, także wyśmienicie smakuje. Polecam zrobić i skosztować :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...