Pasta z makreli należy do moich ulubionych. W zależności od ochoty lub dostępności produktów w danym momencie, przygotowuję ją na różne sposoby. Tym razem składnikiem, który dodaje jej smaku i aromatu są podsmażone na maśle pieczarki. Zawsze wychodzi przepyszna.
Można ją podać jako samodzielną sałatkę albo z pieczywem. U mnie pasta w towarzystwie ciepłych grzanek.
*bez dodatku cukru
Składniki:
1 większa wędzona makrela
4-5 ogórków kwaszonych
1 mała cebula
8 większych pieczarek
1 pęczek koperku
1 duża łyżka masła
4 duże łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makrelę oczyść z ości i rozdrobnij, wrzuć do miski. Cebulę obierz, umyj i podkrój w drobną kostkę, dodaj do makreli. Ogórki pokrój w kostkę i przełóż do miski. Pieczarki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Na patelni rozpuść masło i dodaj starte pieczarki. Smaż je do momentu, aż woda z nich wyparuje (około 5 minut). Nie sól pieczarek na patelni, lecz dopiero po ich usmażeniu. Gdy przestygną dodaj je do ryby. Koperek umyj, otrząchnij z wody i drobniutko posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj sporo pieprzu, a soli z wyczuciem (pamiętaj, że makrela i ogórki są słone). Na koniec dodaj majonez i dokładnie ugnieć zawartość miski.
Pastę można podać z chlebem lub grzankami. Można również ją spożyć bez dodatków (jako sałatkę).
Smacznego :)
Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",
Jeśli masz ochotę spróbować innej wersji pasty z makreli polecam
pastę z wędzonej makreli z jajkiem i ogórkiem kwaszonym.

Bardzo lubię makrelę, więc spróbuję i tej wersji sałatki. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń