Pachnący tymiankiem sos pieczarkowy

Uwielbiam sos pieczarkowy z dwóch względów: smakowych oraz jego funkcjonalności. Można go wykorzystać w wielu potrawach. Ja uwielbiam kopytka (oczywiście domowe - tutaj znajdziecie przepis jak je wykonać) albo placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Doskonale pasuje także do makaronu :) 

Jest prosty i szybki w przygotowaniu - to jego wielka zaleta.


*bez cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska



Powyżej kopytka z sosem pieczarkowym bez dodatku śmietany, a poniżej zabielony sos pieczarkowy.





Składniki:


50 dag pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżka masła (weganie niech zastąpią masło olejem rzepakowym)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki mąki (pszennej lub jaglanej)
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry. Dzielimy pieczarki na dwie połowy, gdyż jedną z nich podsmażymy na patelni dla lepszego wydobycia smaku. Na patelni roztapiamy masło i smażymy połowę pieczarek na średnim ogniu. Posypujemy je tymiankiem i lekko solimy. Smażymy kilka minut, by się lekko zarumieniły. Do garnka przekładamy pieczarki z patelni oraz pozostałe, które odłożyliśmy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na oleju, a gdy się lekko zarumieni dokładamy cebulkę do pieczarek. Do garnka z pieczarkami i cebulką wlewamy wodę (może być wrzątek) tak by przykryła warzywa. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy ok. 5 minut. Na koniec zagęścimy sos. W tym celu do szklanki wlewamy wodę (do połowy wysokości) i wsypujemy mąkę. Należy ją porządnie rozmieszać i wlać do gotującego się sosu i chwilę pogotować. Taki sos jest już gotowy.
Jeśli wolisz sos bardziej śmietanowy dodaj do gotowego sosu śmietany.


Smacznego :)

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...