Pospolita marchew cudownym lekiem

Marchew jest warzywem leczniczo uniwersalnym. Ma szerokie zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. Udowodniono także, iż posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Poznajcie to cudowne warzywo, a być może pokochacie je jeszcze bardziej - bo WARTO :)




Marchew zawiera takie składniki jak:
  • woda (88,8%)
  • substancje azotowe (1,1%)
  • tłuszcze (0,2%)
  • węglowodany (0,2%)
  • żelazo (0,7 mg)
  • fosfor (30 mg)
  • magnez (21 mg)
  • potas (280 mg)
  • sód (45 mg) 
  • wapń (35 mg)
  • siarkę (6 mg)
  • śladowe ilości jodu, miedzi, kobaltu, cynku
  • witaminy A, B1, B2, B6, P, H, E, K i PP
  • olejki eteryczne
  • sterole
  • lecytyna
  • enzymy

W lecznictwie ludowym sokiem z marchwi leczy się:
  • niemoc płciową
  • kurzą ślepotę (słabe widzenie o zmroku)
  • niedokrwistość
  • choroby układu sercowo-naczyniowego
  • choroby nerek i wątroby
  • choroby układu limfatycznego
  • alergie skóry, uczulenia i egzemy

Marchew:
  • oczyszcza i odkwasza organizm
  • likwiduje zmęczenie
  • ma działanie przeciwrobaczne
  • reguluje wydzielanie soków trawiennych żołądka (podwyższa zaniżone wartości kwasu solnego lub obniża zawyżone)
  • zapobiega powstawanie kamieni nerkowych
  • usuwa zapalenie zatok
  • leczy nadczynność tarczycy (m.in. chorobę Basedowa)
  • pomaga przy stwardnieniu tętnic i chorobie wieńcowej z objawami dusznicy
  • wzmacnia system odpornościowy
  • zwiększa odporność organizmu na infekcje 




Jak możemy wykorzystać lecznicze właściwości marchwi?


Poznaj przepisy lecznicze medycyny ludowej


1. W celu usunięcia glist przewodu pokarmowego należy w ciągu 24 godzin nie przyjmować innego pokarmu prócz 1 kg surowej marchwi.
Aby usunąć owsiki należy regularnie spożywać na czczo i wieczorem 1-2 marchewek.


2. Przy chorobach tarczycy (nadczynność i niedoczynność) często towarzyszy niedobór witaminy A. Bardzo dobre efekty przynosi kuracja marchwiowa. Należy pić 3 x dziennie jedną szklankę soku, dobrze mieszając ze śliną każdy łyk.


3. Przy biegunkach u niemowląt i małych dzieci należy obrać pół kg marchwi, opłukać i utrzeć na tarce, a następnie gotować ją w 1 litrze wody przez pół godziny. Przetrzeć marchew przez sito i uzupełnić przegotowaną wodą (do objętości 1 litra). Dodać szczyptę soli "Julian". Zupkę tę można pić bez ograniczeń. Może być podawana przez 2 dni nawet bez innego pożywienia. Dalsze postępowanie należy konsultować z lekarzem.


Ważne: jarzyny dla niemowląt powinny pochodzić z wiadomych, sprawdzonych źródeł, o których wiadomo, że nie stosują nawozów sztucznych. Marchew ze "złych" upraw, może zawierać toksyczne dla zdrowia związki azotu które utleniają żelazo w hemoglobinie krwi, zakłócając proces oddychania. Objawia się to sinicą, dusznościami, a także bólami i zawrotami głowy.


4. Marchwi przypisuje się także właściwości przeciwnowotworowe, co zostało potwierdzone badaniami.


Dr H. E. Kirschner przy pomocy kuracji marchwiowej leczył kobietę, cierpiącą na białaczkę z niedomaganiem śledziony. Stan jej był bardzo zły. Zastosowano "żywe soki". Kobieta w początkowej fazie kuracji przyjmowała sok z marchwi tylko małymi łykami. Potem zwiększano dawkę do 1 szklanki na dobę, dochodząc po pewnym czasie do 1 galona dziennie (4,5 l). Po 18 miesiącach stosowania wyłącznie soku z marchwi, chora powróciła do zdrowia.


Dr Kirschner opisywał także przypadki wyleczenia niemowląt i dzieci z białaczki, uczuleń na obce białko, różnych chorób alergicznych i chorób przewodu pokarmowego, stosując przez pierwsze 3 miesiące wyłącznie 2 l soku z marchwi dziennie. Po tym okresie włączono do diety jeszcze soki z selera i buraków czerwonych, jarzyny i owoce, między innymi sok z winogron. Jako źródła energii używano miodu. Dopiero po 6-8 miesiącach kuracji płynnej wprowadzono stopniowo do diety gotowane jarzyny i zieloną sałatę. Nie używano żadnych produktów zbożowych ani mięsa.


Dr Kirschner zlikwidował sokiem z marchwi też ciężkie przypadki artretyzmu, chorób nerek, stany przedrakowe. Przy reumatyzmie i artretyzmie podawał 1 l soku z marchwi dziennie z dodatkiem 600 ml soku z selera. Przy chorobach nowotworowych (np. raku jelita grubego) podawał 1 galon (4,5 l) soku z marchwi i 0,5 galona (2,25 l) soku z zielonych liści (nać pietruszki, liście mniszka lekarskiego). Po 6 miesiącach włączono stopniowo sałatki jarzynowe i świeże owoce. Ponad rok chory nie spożywał żadnych gotowanych pokarmów ani mięsa, nie przyjmował także żadnych leków i zastrzyków.


W opisanych przez dra Kirschnera przypadkach, zwraca on uwagę na początkowe pogorszenie się stanu chorobowego w początkowej fazie kuracji (jest to zapewne reakcja organizmu na zmianę diety). Czasem stan chorego na początku się polepszał, potem pogarszał, a na koniec wracał całkowicie do zdrowia. Dr Kirschner uważa, że nie należy zrażać się tymi reakcjami organizmu, gdyż człowiek w różnoraki sposób uwalnia się od toksyn powstałych przy wadliwym metabolizmie.


5. Aby zatuszować piegi, należy smarować skórę rano i wieczorem świeżo wyciśniętym sokiem marchwi. Gdy skóra wyschnie, należy masować ją oliwką. Kurację tę można spotęgować piciem soku marchwiowego (1-2 szklanki dziennie).

Jak możemy stosować marchew w codziennym życiu?

1. W postaci soku - marchew należy obrać ze skóry i porządnie umyć, by następnie wycisnąć w sokowirówce.
2. W postaci gotowanej - przyrządzając z niej liczne zupy.

3. W postaci duszonej - dodając ją do sosów, bądź podając jako samodzielną jarzynkę.
4. W postaci surowej - jako dodatek do różnych surówek (np. surówka z kiszonej kapusty i marchwi, surówka z marchwi itd.).


A oto propozycje moich dań, w których króluje marchew:

Zupa krem - marchewkowa





Zupa marchewkowa z duszonych warzyw z chrzanem





 




Na podstawie:

"Leki z Bożej apteki" Jan Schulz, Edyta Uberhuber
"Leki z Bożej apteki dzieciom" Jan Schulz, Edyta Uberhuber





Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...