Jak zrobić domowe zacierki?

Zacierki do zupy to prościutkie i szybkie zadanie. Zupa z domowymi zacierkami smakuje wyśmienicie. Możemy ich zrobić więcej i część z nich podsuszyć i zamrozić. Kolejna zupa ugotuje się wtedy troszkę szybciej. Spróbujcie domowej zacierkowej, a nie pożałujecie.
To zupa prosta i smaczna. Jak ją przygotować przeczytajcie tutaj.


*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska




Składniki:

4 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
szczypta soli
woda


Sposób przygotowania:


Do talerza głębokiego wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy stopniowo wodę, tak by powstało zwięzłe ciasto, które po wyrobieniu nie będzie się lepiło. Jeśli nie masz wyczucia, ile wody trzeba dodać, dodawaj ją łyżkami (najpierw około 4 łyżek i zamieszaj; jeśli się nie lepi, dodaj kolejne dwie i mieszaj, a następnie zagniataj ciasto w kulkę). Obserwuj - jeśli ciasto jest sypkie dodaj jeszcze troszkę wody. Jak dodałaś za dużo wody i jest za rzadkie, podsyp mąką. Zagniataj dosyć mocno, by na koniec, ciasto było zwarte, jednolite i średnio twarde.
Przystępujemy do tworzenia zacierek. Kulkę ciasta trzymamy w jednym ręku, a drugą ręką odrywamy dwoma palcami kawalątek ciasta i rolując go w palcach, tworzymy zacierkę i wrzucamy do talerza. Kształt zacierki nie ma większego znaczenia, może być kulką, podłużną kluseczką. Jakie zrobicie, takie będą (na pewno pyszne, bo Wasze). Co jakiś czas leciutko posypujemy gotowe zacierki mąką, by się nie sklejały.
Tak zrobione zacierki są gotowe, by wrzucić je do gotującej się zupy.


Jeśli chcecie je zamrozić, to rozłóżcie je najpierw na papierze (np. do pieczenia lub śniadaniowym), tak by się nie sklejały. Przykryjcie je czystą ściereczką śniadaniową. Gdy poleżą kilka godzin trochę podeschną. Przed włożeniem do woreczka posypujemy je troszkę mąką i wkładamy do zamrażarki.


Smacznego :)






Tutaj rozłożone zacierki do przesuszenia :)




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...