Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa kojarzy mi się z prostotą (toż tylko ma kilka zwykłych składników), dzieciństwem (w domu często gościła na stole) i powtarzalnością. Tak jak ja, tak i moje dzieci uwielbiamy zupę zacierkową. Gotujemy ją regularnie w domu (syn uwielbia robić zacierki, zawsze kilka z nich jest większych rozmiarów :). Zupa prosta w przygotowaniu, smaczna i niedroga.


*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska





Składniki:


6-8 większych ziemniaków
2 duże cebule
2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki imbiru
sól i pieprz do smaku
1 duża łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego (lub innego)
na zacierki: 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej i szczypta soli


Sposób przygotowania:


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy sporą ilością zimnej wody, lekko solimy i wstawiamy na kuchenkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę, mieszając od czasu do czasu. Gdy się lekko zarumieni dokładamy ją do gotujących się ziemniaków. Dodajemy imbir i gotujemy na małym ogniu.
Gdy ziemniaki będą się gotować, możemy przygotować zacierki (albo wykorzystać zacierki zamrożone). Jak zrobić zacierki, możecie przeczytać tutaj.
Przygotowane zacierki, albo te z zamrażarki wrzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już prawie miękkie. Dodajemy bazylię i masło. Gotujemy zupę jeszcze 20 minut. Dosmakowujemy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, możecie dolać wrzątku z czajnika.
Zacierkową można podać z kromką chleba (smakuje wyśmienicie).


Smacznego :)


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...