Ziemniaki można przygotowywać na tysiące sposobów. Dziś przedstawiam jeden z nich, z kategorii: PIECZONE :) Doskonale nadają się do spożycia jako dodatek do obiadu, ale ja uwielbiam je także jako danie samodzielne (ewentualnie w połączeniu z jakąś surówką). Polecam Wam serdecznie poniższy przepis :)
*danie wegetariańskie
Składniki:
ziemniaki - ilość dowolna, u mnie 12 małych
1 duży pęczek koperku
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miękkiego masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w łódeczki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C (góra-dół-termoobieg). Koperek myjemy, otrząsamy z nadmiaru wody i oddzielamy łodygi. Siekamy koperek drobno i przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do niego oliwę, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Ziemniaki solimy i delikatnie dodajemy świeżo zmielonego pieprzu. Zalewamy je przygotowaną polewą koperkową i mieszamy dokładnie. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.
Zalewa koperkowa
Smacznego :)
A może macie ochotę spróbować innego mojego przepisu na ziemniaki?
Oto Ziemniaki z patelni
Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",
Kocham ziemniaki pieczone. Kocham wszystkie warzywa pieczone tak właściwie :D Smakowity przepis Madziu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko za komentarz :) Ja także uwielbiam pieczone warzywa, a ziemniaczki w szczególności. Pozdrawiam
Usuń,,ilość dowolna" mnie przekonała :D u mnie to na pewno będzie góraaaa ziemniaków :D koperek też lubię, nawet jak kupuję ziemniaki na chipsy czy na placki ziemniaczane to też koperku dodaję :D
OdpowiedzUsuńKażdemu według upodobania :) to dobra zasada :). Przepis daje możliwość manewru co do ilości głównego składnika. :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń