Kapusta - poznaj jej lecznicze właściwości

Kapusta należy zdecydowanie do tych jarzyn, które posiadają fantastyczne właściwości lecznicze. Była już znana w starożytności, rzymscy lekarze leczyli nią choroby płuc, wątroby, stawów, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, a także bezsenność.
Kapusta była i jest powszechnie stosowana w medycynie ludowej. Jeśli skłaniasz się w życiu do naturalnych metod leczenia, przeczytaj poniższy post. Być może przyczyni się on do poprawy Twojego stanu zdrowia lub Twoich najbliższych. 





Jakie czynniki zawiera kapusta, co czyni ją tak wyjątkową?
  • 16 wolnych aminokwasów
  • fermenty
  • cukry (glukozę, fruktozę, sacharozę)
  • celuloza
  • witaminy: C, A, B1, B2, B6, H, K, PP, E, U
  • substancje mineralne: potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, mangan
  • mikroelementy: srebro, cynę, ołów, tytan, molibden, nikiel, wanad
Jak witaminy zawarte w kapuście działają na organizm ludzki?
  • wit. C - hamuje zmiany sklerotyczne, przyśpiesza gojenie ran
  • wit. A - poprawia wzrok, leczy rany i oparzenia oraz odmrożenia
  • wit. - B1, B2, B6 leczy zaburzenia systemu nerwowego
  • wit. H - wzmacnia nerwy, pomaga przy trawieniu tłuszczów i węglowodanów
  • K - jest witaminą krzepliwości krwi
  • PP - wzmacnia naczynia włoskowate krwi
  • wit. E - dba o młody wygląd
  • wit. U - zawiera czynnik przeciwwrzodowy

Kapusta:
  • poprawia pracę serca dzięki zawartości w niej soli potasu
  • ma zastosowanie przy leczeniu ropiejących ran, oparzeń i wrzodów
  • fitoncydy zawarte w kapuście niszczą gronkowce złociste, prątki gruźlicy i inne bakterie
  • jest środkiem przeciwrobacznym
  • pozytywnie działa na bezsenność
  • posiada właściwości antyseptyczne, zaleca się ją przy przeziębieniach

Jak możemy wykorzystać lecznicze właściwości kapusty?

Poznajcie przepisy lecznicze medycyny ludowej.

1. Świeże liście włoskiej kapusty stosuje się na zwichnięcia, zapalenia stawów, krwawe wylewy, wodę w kolanie, bóle reumatyczne, wrzody, zapalenia żył.
Liście trzeba rozwałkować butelką lub drewnianym wałkiem, tak by spowodować wydzielanie soku. Miejsca chore wokół rany nakremować. Nałożyć kilka warstw przygotowanych liści na chore miejsce. Kompresy zmieniać 2-3 razy dziennie lub częściej. Liście powodują wydzielanie się płynów ustrojowych, co może przyczynić się do początkowego pogorszenia się stanu chorobowego i wystąpieniu bólów. Jest to oznaką rozpoczynającego się procesu leczniczego. Gdy liście szybko więdną i czernieją należy kompres zmienić na nowy. Przy zmianie kompresu miejsca chore należy umyć herbatą ziołową i osuszyć. Na wodę w kolanie można założyć kompres na noc i zawinąć wełnianym szalem.


2. Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli i czosnku doskonale leczy astmę, chroniczne zaparcie, zapalenie nerwu kulszowego. Również cukrzykom zaleca się częste spożywanie kiszonej kapusty. Kwas mlekowy, który powstaje przy kiszeniu kapusty ma właściwości bakteriobójcze i regenerujące organizm.


Kapusta kiszona, dzięki swoim właściwościom, doskonale wpływa na cerę. Aby skóra miała młodzieńczy wygląd, nie była spierzchnięta i popękana, należy zastosować maseczkę z kiszonej kapusty. Na oczyszczoną skórę twarzy i szyi nakłada się kapustę kiszoną i pozostawia 15-20 minut. Po usunięciu kapusty, twarz i szyję należy opłukać zimną wodą.


3. Surowy sok z kiszonej kapusty (rozcieńczony wodą) poprawia apetyt i trawienie. Leczniczo działa na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec i arteriosklerozę. Ogólnie wzmacnia organizm. Jest także doskonałym środkiem przeciwglistnym dla dzieci.


Osoby chore na nadczynność tarczycy nie powinny jadać w ogóle kapusty.


Jak przygotować kapustę, by zachowała jak najwięcej swoich właściwości?

Przede wszystkim należy:
  1. Jadać ją ukiszoną (szczególnie w okresie jesienno-zimowym), najlepiej w postaci surówek z dodatkiem tartej marchewki i cebuli albo czosnku. Przepis na niezwykle smaczną surówkę z kapusty kwaszonej znajdziecie tutaj.
  2. Jadać ją w postaci surowej (np. jako surówki). Tutaj znajdziecie przepis na cudowną surówkę z białej kapusty.
  3. Krótko ją dusić w małej ilości wody i oleju, z dodatkiem kminku, kilku owoców jałowca i czosnku.
  4. Krótko gotować i podać jako jarzynkę do obiadu (przepis tutaj).
  5.  Surowy sok z kapusty pijać rozcieńczony ciepłą wodą (w stosunku 1:1).




Informacje powyższe pochodzą z książki pt. "Leki z Bożej apteki"
Jana Schulza i Edyty Uberhuber.




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...