Jajeczny omlet z pomidorami i gorgonzolą

Lubię śniadania szybkie i niebanalne. Omlet jajeczny z pomidorem i dodatkiem gorgonzoli przygotowuje się błyskawicznie, a smak jego jest wyśmienity. Pożywne jajka, obowiązkowa obecność warzyw i dla oryginalności ser gorgonzola to doskonały początek dnia.

*dieta wegetariańska
*bez dodatku cukru



Składniki /dla 1 osoby/:

2 jajka
1 pomidor
mały kawałek gorgonzoli
1 łyżka masła
sałata
koperek /lub szczypior/
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka umyj i wbij do miseczki. Dodaj sól i pieprz, lekko ubij. Pomidor umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry. Gorgonzolę pokrusz lub pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło. Uważaj, by się nie przyrumieniło. Wlej jajka i chwilę poczekaj, by się od spodu ścięły. Smaż je na małym ogniu, nie mieszając. Gdy będą już lekko ścięte wyłóż na nie pomidora i ser. Przykryj patelnię dużą pokrywką i smaż na małym ogniu do momentu, aż jajka zapieką się z wierzchu. Podawaj na liściach sałaty z koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego :)







A może macie ochotę na Frittatę z brokułami
 



 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7u3Js4DaINwCi-bHGlXjoiT4GS8HfW4PbgNMO1nfuSE2gtbARifzJLImvbd6tpMEnXJjgv6yj7tKHy0T91s1qM2E4uWCowIj1OsT1yfu9_pwBfKLugr6Rc4m78MXpUFYVe6r0diFZlZku/s1600/20180708_143213.jpg



Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...