Owoce i warzywa - czyli produkty pierwszego wyboru

Owoce i warzywa mają kluczowe znaczenie dla naszego organizmu, są niezbędna dla utrzymania naszego zdrowia. Nie zachowamy zdrowia, nie odżywiając się produktami rolnymi. Bardzo istotne jest, by były dojrzałe, świeże i organiczne. W większym stopniu jesteśmy istotami roślinożernymi niż mięsożernymi. Owoce i warzywa powinny stanowić nasz wybór i stanowić większą część naszych posiłków.






Oto kilka istotnych wskazówek dotyczących spożywania owoców i warzyw:


Owoce i warzywa spożywaj SUROWE

Najlepszym rozwiązaniem dla naszego organizmu jest spożywanie owoców i warzyw surowych. Nasze ciało najlepiej trawi niegotowane plony natury. Surowe i warzywa zachowują także wartościowe składniki odżywcze (enzymy, proteiny, witaminy, minerały). Jeśli pokarm zostanie podgrzany do temperatury ponad 40 st. C, zostaną one zniszczone. Aby zachować jak najlepsze zdrowie, należy spożywać w dużej mierze surowe pożywienie.

Gdy spożywamy jedzenie pozbawione enzymów (gotowane), nasz organizm musi poświęcić ogromne ilości na trawienie go oraz usuwanie odpadków z organizmu. 

Gotowanie zamienia pożywienie o wysokiej jakości w pokarm o niskiej jakości. Pokarm zostaje także odwodniony (pozbawiony pożywnego płynu).



Owoce spożywaj DOJRZAŁE

Spożywać należy tylko i wyłącznie owoce dojrzałe, najlepiej takie, które dojrzewają na pnączu lub drzewie. Wtedy rozwija się w nich to, co służy naszemu zdrowiu. Owoce niedojrzałe mogą podwyższać poziom kwasowości w ciele, tworząc toksyczne środowisko wewnętrzne. 

W dzisiejszym świecie ciężko jest kupić owoc, który dojrzał na drzewie lub krzewie.  Dobrze jest poznać okoliczne targi, bazarki, miejsca, gdzie są sprzedawane owoce przez lokalnego rolnika. Dopytujmy skąd pochodzą owoce i warzywa. Świetnym rozwiązaniem jest także uprawa własnych owoców w przydomowych ogródkach lub działkach.


Owoce i warzywa spożywaj ŚWIEŻE

Istotnym jest spożywanie owoców i warzyw świeżych. Kupując je, zwracajmy uwagę, ile czasu upłynęło od momentu zbioru do momentu skosztowania produktu. Czasem dany owoc pokonuje wielki dystans, zanim trafi na nasz stół. Wiele z nich jest sprowadzane z dalekiej zagranicy, sypane chemią lub gazowane podczas podróży.

Starajmy się nie kupować takich owoców, a wybierać te bardziej lokalne. Im dłużej jest przechowywany owoc po zebraniu, tym więcej traci enzymów. Wszystkie owoce w momencie zerwania zaczynają tracić wartości odżywcze. Najlepszym rozwiązaniem są częstsze zakupy i spożywanie pokarmu krótko przechowywanego. 




Owoce i warzywa spożywaj ORGANICZNE

Organiczne, czyli niepryskane, hodowane w tradycyjny sposób, bez chemicznych dodatków, na zdrowej, pozbawionej toksyn glebie.
Brzmi to trochę nierealnie w dzisiejszej rzeczywistości. Co chwilę słyszymy w prasie, że dany produkt jest wycofywany ze sprzedaży z uwagi na wysoką zawartość środków chemicznych. Stanowi to duży problem dla naszego zdrowia. Zamiast jeść produkty pełne składników odżywczych, trujemy się nawozami chemicznymi.

Nie mniej jednak, w miarę możliwości, musimy starać się kupować pokarm organiczny. Witaminy zawarte w owocach i warzywach pochodzą przeważnie od słońca. Zależą także od gleby, w której wyrastały.

Starajmy się kupować je w sklepach ze zdrową żywnością, od lokalnego rolnika, którego spytamy o produkt. Możemy popytać u znajomych, sąsiadów, może oni mają dostęp do produktów dobrej jakości, którymi są w stanie się z nami podzielić, albo wskazać drogę, gdzie można je zakupić. 

Nie jest to łatwe zadanie, ale lepiej zrobić COŚ niż nie robić NIC. 



Przedstawiam Wam poniżej kilka propozycji dań (surowych całkowicie, bądź w dużej mierze),
które z pewnością posłużą Waszemu zdrowiu:







Mizeria  






Chłodnik na botwince

 


Na podstawie:
Paul Nison "Dieta Biblijna. Dlaczego Żydzi żyją dłużej? Żywność, która leczy!"



Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...