Czasem zostają nam warzywa z rosołu lub innych wywarów. Warto je wykorzystać do zrobienia sałatki. Wystarczy dodać kilka składników i sałatka gotowa. Tym razem do takich warzyw dodałam ugotowanego buraka, jabłko i ogórki konserwowe. Połączyłam warzywa z sosem z oliwy z oliwek i musztardą. Dzięki temu sałatka nabrała lekko ostrego, oryginalnego smaku. Polecam Wam ten wariant z całego serca.
*danie wegańskie
*bez dodatku cukru
Składniki:
3 marchewki
3 pietruszki
połowa selera
1 duży burak
1 małą cebula (u mnie czerwona)
1 jabłko (najlepiej kwaskowe)
4 ogórki konserwowe
koperek
1 łyżka soku z cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Do sałatki potrzeba warzyw ugotowanych. Możesz wykorzystać warzywa z rosołu lub ugotować je specjalnie. W tym celu obierz ze skórki marchew, pietruszkę, seler, umyj i ugotuj do miękkości. Buraka wyszoruj i ugotuj w skórce w oddzielnym garnku (on będzie się gotował znacznie dłużej). Gdy warzywa będą miękkie (dasz radę wbić widelec), wyjmij je na talerz i ostudź. Następnie pokrój je w drobną kostkę i przełóż do miski (buraka należy obrać ze skórki). Cebulę i jabłko obierz także ze skórki, umyj i pokrojone dodaj do miski. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Warzywa posól i popierz do smaku i porządnie wymieszaj. W kubeczku przygotuj zalewę: do oliwy dodaj soku z cytryny i łyżeczkę musztardy, wymieszaj i polej sałatkę. Koperek umyj i posiekaj drobniutko i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj i schowaj do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ponownie sałatkę wymieszaj.
Smacznego :)
Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",
Może macie ochotę na inną sałatkę:
Lubię takie sałatki
OdpowiedzUsuń