Jajka z wkładką zapiekane w muffinkowej formie

Blacha muffinkowa może być wykorzystywana nie tylko do słodkich wypieków, ale także do przygotowania np. jajek zapiekanych na śniadanko wraz z dodatkami. Można zrobić jaja z warzywami, serem lub np. boczkiem.
U mnie powstały wytrawne muffinki z boczkiem, cebulką i czerwoną papryką. Wyszły pyszne i dobrze prezentowały się na talerzu :)

*bez dodatku cukru





Składniki /na 6 porcji/:

6 jaj
6 łyżek pokrojonego w kostkę boczku
6 łyżek pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła lub oleju (do wysmarowania otworów w blasze)


Sposób przygotowania:

Otwory w blasze należy wysmarować tłuszczem (olejem lub miękkim masłem). Następnie do każdego wkładamy po łyżce pokrojonego w kostkę boczku oraz papryki. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Dzielimy ją na 6 części i wsypujemy do muffinkowych dziurek. Na koniec wbijamy ostrożnie jajko do każdego otworu, uważając by żółtko się nie rozpadło. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (góra-dół-termoobieg) i pieczemy do momentu, aż białka się zetną (żółtka powinny zostać płynne - wtedy zawierają najwięcej wartościowych składników). Wyjmujemy delikatnie na talerz i podajemy z dowolnymi warzywami.

Smacznego :)



Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",





Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...