Lubię śniadania szybkie i niebanalne. Omlet jajeczny z pomidorem i dodatkiem gorgonzoli przygotowuje się błyskawicznie, a smak jego jest wyśmienity. Pożywne jajka, obowiązkowa obecność warzyw i dla oryginalności ser gorgonzola to doskonały początek dnia.
*dieta wegetariańska
*bez dodatku cukru
Składniki /dla 1 osoby/:
2 jajka
1 pomidor
mały kawałek gorgonzoli
1 łyżka masła
sałata
koperek /lub szczypior/
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka umyj i wbij do miseczki. Dodaj sól i pieprz, lekko ubij. Pomidor umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry. Gorgonzolę pokrusz lub pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło. Uważaj, by się nie przyrumieniło. Wlej jajka i chwilę poczekaj, by się od spodu ścięły. Smaż je na małym ogniu, nie mieszając. Gdy będą już lekko ścięte wyłóż na nie pomidora i ser. Przykryj patelnię dużą pokrywką i smaż na małym ogniu do momentu, aż jajka zapieką się z wierzchu. Podawaj na liściach sałaty z koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego :)
A może macie ochotę na Frittatę z brokułami

lub puszysty Puszysty omlet pieczarkowy

Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",
Robiłam go dziś rano - jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Smakowity :)
Usuń